Haftanın Hadîs-i Şerîfi: Sıla-i Rahim

Haftanın Hadîs-i Şerîfi: Sıla-i Rahim
Mp3 indir

Mp4 indir

HD indir

Share

Paylaş

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

عَنْ عَائِشَةَ رَضِىَ اللّهُ عَنْهَا

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ

الرَّحِمُ مُعَلَّقَةٌ بِالْعَرْشِ

 تَقُولُ: مَنْ وَصَلَنِي وَصَلَهُ اللّهُ

 وَمَنْ قَطَعَنِى قَطَعَهُ اللّهُ

* * *

Müminlerin annesi Hazreti Aişe (radıyallahü anhâ),

Kurbet Sultanı Efendimiz (aleyhissalatü vesselam)’ın

şöyle buyurduğunu nakletmektedir:

“Rahim Arş’a asılıdır, der ki: “Kim beni vasleder, bitiştirirse Allah da ona sıla yapsın. Kim beni koparırsa Allah da onu koparsın.”

(Sahih-i Buhari, Sahih-i Müslim)

Sıla-i Rahim

Sıla-i rahim; akraba ve yakınlardan başlayarak bütün insanlara karşı şefkat, merhamet, ilgi, alaka, ziyaret ve onların yardımına koşma gibi çok geniş manaları ifade eden bir tabirdir. O, yakınlardan başlayarak bütün insanlara karşı dinimizin bize yüklediği mesuliyetlerden birisidir. Yüce dinimiz İslam, sıla-i rahim’e çok ehemmiyet vermiş ve bunun karşılıklı sevgi, saygı, dayanışma ve yardımlaşmaya vesile olduğunu bildirmiştir.

En yakından başlayarak en uzak daireye kadar insanların dertleriyle dertlenip onlara yardımcı olmak, hasta ziyaretinde bulunmak, bir cenazeyi teşyi etmek, zor zamanlarında insanların yanında olmak, sevinçli anlarında mutluluklarını paylaşmak, mektup yahut telefon gibi vasıtalarla onlara ulaşmak sıla-i rahim olarak kabul edilmiştir.

Hal-hatır sormak, selam vermek, el sıkışmak gibi ameliyeler de sıla-i rahime dâhildir. Bu fiiller insanlar arasındaki kardeşlik ve dayanışma bağlarını güçlendiren ve bu yönüyle Allah katında çok makbul olan davranışlardır.

Sıla-i rahim denildiğinde ilk olarak yakın akraba anlaşılmışsa da aslında sıla-i rahim; komşu ve arkadaş çevresini ve hatta muhtaçlık derecesine göre bütün insanlarla ilgilenmeyi kapsamaktadır. Hatta bazı hadis âlimlerine göre, kim daha çok muhtaç ise, onunla ilgilenmek evlâ yani öncelikli ve daha faziletlidir.

Sıla-i rahim’in zıddı olan kat-ı rahim, insanlarla beşeri münasebetleri koparmak olup dinimizde son derece zemmedilmiştir. Nitekim bir hadiste bildirildiğine göre bir adam Rasülullah (aleyhissalâtu vesselam)’a gelerek: “Ey Allah’ın Resulü! Benim yakınlarım var. Ben onlara sıla-i rahim’de bulunuyor, iyilik yapıyorum. Onlar ise benimle alakayı kesiyor ve bana kötü muamelede bulunuyorlar. Ben onlara yumuşak davranıyorum, onlar ise bana karşı kaba davranıyorlar.” deyince Efendimiz aleyhissalâtu vesselam, “Eğer dediğin gibiyse, onlara sürekli kül atıyor gibisin. (Yani onlar sana ateş atarken sen şefkatinle kül atıp onların elindeki ateşi söndürmeye çalışıyorsun. Bazıları bu ifadeyi “onlara sıcak kül yutturmuş oluyorsun” şeklinde tercüme ederler. O takdirde akrabasını unutup onlarla ilgiyi kesenler sıcak kül yiyen kimseye benzetilmektedir. Kül yiyen kimse çok geçmeden korkunç bir ıstırap çekmeye başlar. Midesi yanar, bağırsakları kavrulur, aşırı derecede susuzluk duyar. Ne kadar su içerse içsin harareti bir türlü sönmez.) Sen, anlattığın şekilde davranmaya devam ettikçe, onlara karşı Allah’ın yardımı seninle olacaktır.” buyurmuştur.

Sıla-i rahim, Efendimiz (aleyhissalatu vesselam)’ın peygamberlikten önce de devam ettiği hayırlı amellerden birisidir. Nitekim Hazreti Hatice annemiz, Allah Rasülü’ne iman edip O’nu teselli ederken, Efendimiz’in sıla-i rahim’de bulunması, muhtaçların yardımına koşması gibi güzel amellerini zikretmiştir.

Mevzumuzu, sıla-i rahim’le ilgili şu önemli hadis-i şeriflerle bitirelim:

 مَنْ سَرَّهُ أَنْ يَبْسُطَ اللّهَ تَعَالَى لَهُ فِي رِزْقِهِ، وَأَنْ يَنْسَأ لَهُ فِي أَثَرِهِ فَلْيَصِلْ رَحِمَهُ

“Kim, rızkının Allah tarafından genişletilmesini, ömrünün uzatılmasını isterse sıla-i rahim yapsın.” (Buhari, Tirmizi)

تَعَلَّمُوا مِنْ أَنْسَابِكُمْ مَا تَصِلُونَ بِهِ أَرْحَامَكُمْ فَإِنَّ صِلَةَ الرَّحِمِ مَحَبَّةٌ فِي الْاَهْلِ، مَثْرَاةٌ فِي الْمَالِ، مَنْسَأةٌ فِي الْاَثَرِ

Nesebinizden sıla-i rahim yapacaklarınızı öğrenin. Zira sıla-i rahim ailede sevgi, malda bolluk, ömürde de uzamaya vesiledir.” (Buhari, Tirmizi)

اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلٰى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ

وَعَلٰى اٰلِه وَأَصْحَابِهِ أَجْمَعِينْ

وَسَلَامٌ عَلَى الْمُرْسَلِينَ

 وَالْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ