Muhterem Hocamızı ders talim ettiği esnada ilk defa görenlerin çok şaşırdığı hususlardan biri de ondaki lügate bakma ve sözlüklerle haşir neşir olma hassasiyetidir. Muhterem Hocaefendi zaman zaman “Sizleri bilmiyorum; ama ben her gün sözlükten birkaç kelimeye bakarım.” der. Dilin doğru öğrenilmesi ve kelimelerin nüanslarıyla bellenmesi adına talebelerinin de sık sık lügate başvurma alışkanlığını kazanmalarını ister.
Ders sırasında el-Müncid devamlı hazır bulunur. Hocamız, ihtiyaç anında Lisanu’l-Arab, Tacu’l-arûs, en-Nihaye fi garibi’l-hadîs gibi kaynaklara da müracaat eder. Arapça bir kelimenin Türkçe karşılığını bulmak için Âsım Efendi’nin Kamus-u Okyanus ve Ahter-i Kebîr gibi lügatlere başvurur. Farsça kelimeler için daha çok Ferheng-i Farisî gibi lügatlere bakar. Misalli Büyük Türkçe Sözlük adlı 3 ciltlik lügati ve Ötüken Türkçe Sözlük’ü beğenir, sık sık bunlara başvurur. Hocaefendi, mahallî diller ve lehçelerle alâkalı sözlük çalışmalarını da çok önemli, ciddi ve takdire değer gayretler olarak görür; kitaplığımızdaki Derleme Sözlüğü en çok istifade edilen eserler arasındadır.
Muhterem Hocamızın bugünkü derste de lügate bakışı Zat-ı alilerinin bu yanını bir kere daha nazara verme fikri hasıl etti. Kendileri fotoğraflarının çekilmesinden hoşlanmadığı için kaşla göz arasında Iphone objektifine aldığımız bu karedeki görüntü kalitesi yetersizliğinden dolayı özür dileriz.