İçeriğe geç
23. Bölüm

Muztarın Duasına İcabet Eden Allah’tır

MUZTARIN DUASINA İCABET EDEN ALLAH’TIR

Öyle bir Mabudumuz var ki, her sesi duyar ihtiyaçlara cevap verir… Kâlbimizdeki hatırata bakıp onu is’af eder… En küçük arzularımızı yerine getirir, hayatiyemizi devam ettirir… Biz arzularımızı ve ihtiyaçlarımızı çeşit çeşit lisanla; bazen hâl, bazen dil, bazen de ıztırar ile isteriz. O’da bunları, en küçük isteklerimizi bile yerine getirir. Ağzımıza tad gözümüze fer verip güzelliklerle ve lezzetlerle gıdalandırır. Her bir muztarın ve musibetzedenin duasına icabet eder. Denizin ortasında, bir tahta parçasına tutunup, Ya Rabbi! diyerek imdat isteyene Lebbeyk! der, sahil-i selâmete çıkarır.

Herşeyin bitip tükendiği, iktidarımız ve irademizin tesirsiz kaldığı anlarda, Rabbimiz’in bir çeşit tasarrufu ile ihtiyaçlarımıza cevap vermesi vardır ki, biz ona icabet diyoruz. Allah’ın, insanların isteklerini yerine getirmesi, dualarını kabul buyurması ve ah u eninlerine cevap vermesi, yani icabeti, O’nun varlığına parlak ve bahir bir bürhandır.

Hayatınızı safha safha gözden geçirdiğinizde, arzularınıza isteklerinize, dua ve dileklerinize icabete şahid olacaksınız, hacc’da Safa ve Merve arasında koşarken, gözlerinizden yaşlar dökerek Mabud-u Mutlak’ınıza yaptığınız duanın neticesini o anda değilse bile, memleketinize döndüğünüzde göreceksiniz. Kırık kâlbiniz ve mahzun gönlünüzle Kâbe’nin bir tarafını öperken, kendinizin boynu tasmalı, zelîl bir mahluk olduğunu itiraf ettiğinizde, Allah’ın icabetini ve cevabını en muztar ve muhtaç anınızda göreceksiniz.

Kur’ân bütün haşmetiyle bu hakikatı ilan ediyor: … Muztar dua ettiği zaman, duasına icabet eden kimdir? O duayı kabul eden onun arzusunu is’af eden kimdir? Belâya düçar olduğun zaman, o belâyı bertaraf eden kimdir?[72] Cevabını siz vereceksiniz. Kendi hatıralarınıza dönüp gönlünüzden geçen şeylere verilen cevapları tahattur edecek Allah’tır! diyeceksiniz.

148